Dzisiaj zapraszam na ciasto weekendowe: pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach i bardzo proste w przygotowaniu. Wspaniale się kroi i bez problemu przechowuje długo zachowując swoją świeżość dzięki temu można zabrać je w podróż. Polecam :)
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 150 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- świeże owoce: u mnie borówka amerykańska i truskawki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, ubijać dalej. Dodawać po kolei żółtka, po każdym dokładnie miksując. Następnie wlać olej oraz przesiać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia (u mnie 20x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Na wierzch wysypać owoce. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz