piątek, 27 czerwca 2014

Jaglanka z owocami (bezglutenowa)

Pyszne, pożywne i bezglutenowe śniadanie z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców. 


Składniki (na 1 porcję):
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 150 ml wody
  • 100 mleka bez laktozy/roślinnego/krowiego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • dowolne słodzidło (opcjonalnie)
  • 1 banan
  • kilka truskawek


Kaszę zalać wrzącą wodą, przepłukać, odcedzić, następnie zalać zimną wodą, ponownie przepłukać i odcedzić. Wrzucić do garnuszka, zalać wodą, mlekiem i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Co jakiś czas mieszać bo może robić się kożuch. Gdy kasza całkowicie wchłonie płyn i zgęstnieje, zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Wymieszać z jogurtem naturalnym i przelać do miseczki.

Banana obrać, pokroić w plasterki, truskawki odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce dodać do jaglanki.
Smacznego :) 



2 komentarze: