sobota, 21 czerwca 2014

Pancakes bezglutenowe

Wracam po długiej przerwie. Dzisiaj bardzo proste, bezglutenowe i dietetyczne placki przygotowane z mąki ryżowej oraz kukurydzianej, podawane z jogurtem naturalnym i owocami. 


Składniki:
  • 125 ml maślanki
  • 50g mąki ryżowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ksylitolu (cukier brzozowy)
  • 25 ml oleju kokosowego

W jednej misce przesiać mąki oraz sodę, w drugiej zmiksować jajko z ksylitolem, wlać maślankę, wymieszać. Olej kokosowy rozpuścić. Połączyć mokre składniki z suchymi, na koniec wlać olej i wszystko zmiksować. Ciasto będzie dość gęste. Patelnię rozgrzać, nakładać łyżkę niewielkie porcje. Placuszki smażyć na małym ogniu z obydwu stron aż zrobią się rumiane. Podawać z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego :)



Przepis znaleziony  tutaj.

2 komentarze:

  1. Cudowne przepisy, ale chyba jakaś dłuższa przerwa nastapiła. Pisz i twórz dziewczyno dalej, bo nie wiesz ilu osobom możesz tym pomóc. Mnie zainspirowałaś na nowo, dziękuję.
    Bogumiłka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ten pozytywny komentarz, na pewno tutaj powrócę :)
      Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń