czwartek, 26 czerwca 2014

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Fajny pomysł na pierwsze bądź drugie śniadanie oraz kolację. Do tego pełnowartościowe: jajka to bogactwo witamin, protein oraz pełnowartościowego białka, natomiast szpinak bogaty jest w witaminy i składniki mineralne: potas, foliany, żelazo (doskonały dla osób chorujących na anemię) oraz witaminy z grupy B oraz C, E, K i betakaroten.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 - 150g szpinaku
  • 2 małe ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

Szpinak oraz czosnek drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Przykryć i dusić kilka minut aż szpinak zmięknie. Do miseczki wbić jajka, dodać przyprawy i rozbełtać je, wylać na patelnię. Pomidorki przekroić na połówki i wrzucić na ścinającą się masę jajeczną. Gdy góra omleta się zetnie, przerzucić go delikatnie na drugą stronę.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz