Fajny pomysł na pierwsze bądź drugie śniadanie oraz kolację. Do tego pełnowartościowe: jajka to bogactwo witamin, protein oraz pełnowartościowego białka, natomiast szpinak bogaty jest w witaminy i składniki mineralne: potas, foliany, żelazo (doskonały dla osób chorujących na anemię) oraz witaminy z grupy B oraz C, E, K i betakaroten.
Składniki:
- 2 jajka
- 100 - 150g szpinaku
- 2 małe ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Szpinak oraz czosnek drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Przykryć i dusić kilka minut aż szpinak zmięknie. Do miseczki wbić jajka, dodać przyprawy i rozbełtać je, wylać na patelnię. Pomidorki przekroić na połówki i wrzucić na ścinającą się masę jajeczną. Gdy góra omleta się zetnie, przerzucić go delikatnie na drugą stronę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz