Moje ostatnie odkrycie: płatki jaglane. Są idealne do przygotowania jaglanki, nadają jej budyniowej, gęstej konsystencji, są delikatne i bezglutenowe. Są cenne w witaminy z grupy B, witaminę E, cynk oraz kwas krzemowy. Idealnie nadają na śniadanie także dla dzieci.
Składniki:
- 30g płatków jaglanych
- woda
- mleko krowie/roślinne/bez laktozy
- 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- suszona żyrawina
- ulubione owoce
Do garnuszka wsypać płatki, amarantus, siemię lniane, zalać wszystko wodą oraz mlekiem - ilość dowolna, ja lubię bardziej gęstą jaglankę więc nie daję dużo płynów. Jaglankę doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez kilka minut aż zrobi się gęstsza. Zdjąć z ognia, przelać do miseczki i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej jaglanki dodać żurawinę i ulubione owoce.
Smacznego :)
Pyszne sniadanie, też bardzo lubię jaglankę :)
OdpowiedzUsuń