czwartek, 7 sierpnia 2014

Jaglanka z owocami (z płatków jaglanych)

Moje ostatnie odkrycie: płatki jaglane. Są idealne do przygotowania jaglanki, nadają jej budyniowej, gęstej konsystencji, są delikatne i bezglutenowe. Są cenne w witaminy z grupy B, witaminę E, cynk oraz kwas krzemowy. Idealnie nadają na śniadanie także dla dzieci.


Składniki:
  • 30g płatków jaglanych
  • woda
  • mleko krowie/roślinne/bez laktozy
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • suszona żyrawina
  • ulubione owoce

Do garnuszka wsypać płatki, amarantus, siemię lniane, zalać wszystko wodą oraz mlekiem - ilość dowolna, ja lubię bardziej gęstą jaglankę więc nie daję dużo płynów. Jaglankę doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez kilka minut aż zrobi się gęstsza. Zdjąć z ognia, przelać do miseczki i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej jaglanki dodać żurawinę i ulubione owoce.
Smacznego :)



1 komentarz: