Dzisiaj przepis na wspomniane przeze mnie placki jaglane przygotowane z płatków. Są delikatniejsze w smaku od tych owsianych, moje dziecko bardzo je polubiło.
Składniki:
Na placki:
- 2 jajka
- 6 - 7 łyżek płatków jaglanych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka poppingu z amarantusa
- 6 łyżek mleka bez laktozy/roślinnego/krowiego
- 1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła
Na sos malinowy:
- 125g malin
- 2 - 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka ksylitolu (stewii)
- 1 czubata łyżeczka kisielu malinowego
Płatki jaglane, popping, siemię lnu wsypać do miseczki, zalać mlekiem, odstawić do napęcznienia. Następnie wbić jajka, wymieszać, ponownie odstawić na kilka minut. Patelnię rozgrzać (rozpuścić odrobinę oleju kokosowego, ja smażyłam bez tłuszczu), łyżką nabierać ciasto i smażyć placki na małym ogniu aż się zetną, przewracać na drugą stronę.
Maliny wrzucić do rondelka, dodać cukier i wodę, gotować na małym ogniu aż maliny puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodać łyżeczkę kisielu i szybko wymieszać by nie porobiły się grudki. Ciepłym sosem polewać placki.
Smacznego :)
Zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuń