To mój hit ostatnich dni zaraz po plackach z płatków jaglanych (jutro przepis na blogu :) ). Robi się go bardzo szybko, za to jest bardzo pożywny, smaczny, sycący i nadal fit, po prostu idealny na śniadanie. Wypróbujcie go bo warto!
Składniki:
Na placek:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 jajko
- woda
Dodatkowo:
- 2 - 3 średnie jabłka
- cynamon
- ksylitol
- 100g chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Płatki, otręby i siemię wsypać do miseczki, wlać wodę (najlepiej ciepłą) tylko tyle by przykryła płatki, odstawić do napęcznienia. Gdy płatki podwoją swoją objętość wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Patelnię rozgrzać, rozpuścić odrobinę oleju kokosowego, wylać przygotowaną masę i smażyć placek na niewielkim ogniu. Przewrócić na drugą stronę gdy będzie dobrze ścięty.
W miseczce wymieszać ze sobą twaróg z cukrem (1 łyżeczka) oraz jogurtem naturalnym, odstawić.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki wody, szczyptę cynamonu i opcjonalnie ksylitol, jabłka prażyć aż zmiękną i puszczą sok.
Na talerzu położyć omlet, posmarować go twarogiem, na to wyłożyć łyżkę uprażonych jabłek, posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
pychotka ;)) *.*
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Przepis koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńomlecik świetny, aż tutaj poczułam ten aromat :)
OdpowiedzUsuń