Dawno nie robiłam owsianki ponieważ ostatnio w mojej kuchni królują placki oraz omlety wszelkiej maści. Kilka dni temu w sklepie wypatrzyłam otręby granulowane z żurawiną i postanowiłam je wypróbować właśnie dodając do owsianki i łącząc z malinami oraz jogurtem naturalnym. Muszę przyznać, że w tym połączeniu owsianka wyszła znakomita :)
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- mleko (krowie/bez laktozy/roślinne)
- woda
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- garść malin
- 2 łyżki otrąb granulowanych z żurawiną
Do garnuszka wrzucić płatki, otręby oraz siemię lnu, zalać wodą oraz mlekiem i włączyć gaz. Doprowadzić do zagotowania i zmniejszyć gaz. Pogotować kilka minut co jakiś czas mieszając. Owsianka zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Do ostudzonej owsianki dodać jogurt naturalny, maliny oraz otręby granulowane.
Smacznego :)
świetny start dnia ;)
OdpowiedzUsuń