Wuzetka to ciasto, które powstało na przełomie lat 40 i 50 XX wieku. Jedna z teorii głosi, że jej nazwa wywodzi się od warszawskiej trasy W-Z. Według innej teorii nazwa ciasta "wuzetka" pochodzi od skrótu "WZK" czyli "wypiek z kremem". Skąd by nazwa nie pochodziła, wuzetka jest bardzo popularna. Kakaowy biszkopt, dżem, bita śmietana i polewa czekoladowa tworzą razem niezwykłe połączenie smaków. Tradycyjnie piecze się ją w prostokątnej formie i kroi na niewielkie kwadraty. Ja postanowiłam upiec ją w okrągłej tortownicy (tak jak tutaj), dzięki temu wyglądała jak torcik i bardzo ładnie prezentowała się na stole.
Składniki:
Na ciasto: (źródło)
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 i 3/4 łyżki kakao
- 2 jajka
- 125g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 170 - 200g powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 750 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 20 ml zimnej wody
- zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 1/2 szklanki lekko słodkiej kawy rozpuszczalnej
- powidła śliwkowe
- 75g czekolady
- 50g masła
- 2 łyżki wody
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, wbijać po jednym jajku i zmiksować. Mąkę, sodę oraz kakao przesiać. Powidła śliwkowe zmiksować ze szklanką mleka. Do utartego masła dodawać naprzemiennie suche składniki oraz zmiksowane powidła. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 - 45 minut w temp. 180 st., do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Przekroić na dwie części.
Blaty naponczować i wysmarować powidłami śliwkowymi. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 20 ml zimnej wody, następnie podgrzać i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do ubitej śmietany, zmiksować.
Na naponczowany i wysmarowany powidłami blat, wyłożyć porcję bitej śmietany (odkładając uprzednio 2 - 3 łyżki do dekoracji), wyrównać, przykryć drugim blatem. Wierzch lekko naponczować i cienko posmarować powidłami.
Czekoladę, masło i wodę wrzucić do garnuszka i podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka polewa. Posmarować wierzch ciasta, ozdobić kleksami z pozostałej bitej śmietany. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Uwielbiam
OdpowiedzUsuń