niedziela, 6 kwietnia 2014

Jej wysokość beza Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Ten miesiąc zaczynam od czegoś bardzo kalorycznego, ale warto. Beza wyszła przepyszna w smaku, chrupiąca na zewnątrz, w środku mięciutka, piankowa. Wcale nie jest tak trudna do zrobienia jak twierdzili niektórzy, trzeba się trzymać pewnych wskazówek a na pewno się uda. Już nie mogę się doczekać kiedy przygotuje z niej torcik i przyozdobię świeżymi owocami. Bardzo polecam!


Składniki:
Na bezę:
  • 3 białka rozmiar M
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Na krem:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki do dekoracji

Białka umieścić w szklanym lub metalowym naczyniu i zacząć ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Gdy białka zaczną się pienić dodawać partiami cukier, po każdej partii dokładnie miksując. Gdy białka będą już sztywne i lśniące dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Wymieszać delikatnie szpatułką bądź zmiksować bardzo krótko na najniższych obrotach miksera.

Blachę do pieczenia wysmarować delikatnie tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku narysować okrąg (u mnie 20 cm odrysowany od tortownicy). Pianę wyłożyć na papier, wyrównać, w środku zrobić delikatne wgłębienie. 

Blachę do pieczenia wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie temperaturę przykręcić na 120 stopni i piec kolejne 1,5 h. W pół godziny po włożeniu do piekarnika, na powierzchni bezy powinny pojawić się pierwsze pęknięcia - tak ma być. Po upieczeniu pozostawić bezę na kolejną godzinę bądź półtorej do całkowitego wysuszenia.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru (można również dodać fixu do śmietany, wtedy będzie sztywniejsza), schłodzić w krem w lodówce. Bezę udekorować tuż przed podaniem: Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę i ozdobić truskawkami.
Smacznego :)




Inspirowałam się tym przepisem.

2 komentarze: