czwartek, 17 lipca 2014

Makaron bezglutenowy w sosie szpinakowo - pieczarkowym

Czas na danie obiadowe. Szybkie, proste w przygotowaniu, do tego zdrowe, dietetyczne i bezglutenowe. Zapraszam :)


Składniki:
  • 30g makaronu świderki bezglutenowego
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g szpinaku
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego
  • sól, pieprz

Pieczarki wyszorować i wraz z cebulą pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wrzucić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć pod przykryciem. W razie potrzeby można podlać wodą. Gdy cebula zmięknie wrzucić pieczarki i ponownie poddusić pod przykryciem. 

W tym czasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Szpinak poszatkować. Gdy pieczarki puszczą wodę, zdjąć pokrywkę i dodać poszatkowany szpinak, smażyć dalej, przyprawić do smaku, mieszając co jakiś czas. Gdy szpinak zmięknie na patelnię wlać szklankę mleka ryżowego. W 0,5 szklance mleka rozmieszać łyżeczkę mąki ryżowej i wlać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.

Na talerze wyłożyć ugotowany makaron, polać go sosem.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz