Czas na danie obiadowe. Szybkie, proste w przygotowaniu, do tego zdrowe, dietetyczne i bezglutenowe. Zapraszam :)
Składniki:
- 30g makaronu świderki bezglutenowego
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150g szpinaku
- 1 łyżeczka mąki ryżowej
- 1,5 szklanki mleka ryżowego
- sól, pieprz
Pieczarki wyszorować i wraz z cebulą pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wrzucić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć pod przykryciem. W razie potrzeby można podlać wodą. Gdy cebula zmięknie wrzucić pieczarki i ponownie poddusić pod przykryciem.
W tym czasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Szpinak poszatkować. Gdy pieczarki puszczą wodę, zdjąć pokrywkę i dodać poszatkowany szpinak, smażyć dalej, przyprawić do smaku, mieszając co jakiś czas. Gdy szpinak zmięknie na patelnię wlać szklankę mleka ryżowego. W 0,5 szklance mleka rozmieszać łyżeczkę mąki ryżowej i wlać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.
Na talerze wyłożyć ugotowany makaron, polać go sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz