środa, 16 lipca 2014

Waniliowe, kukurydziane placuszki (bezglutenowe)

Czy ja wspominałam, że jestem placuszkowym żarłokiem? Jak nie, to mówię to teraz głośno, ponieważ uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i omlety na śniadanie i na pewno pokarzę Wam jeszcze nie jeden na nie przepis. Dzisiaj zapraszam na bezglutenowe placki z mąki kukurydzianej. Zdecydowanie mój faworyt wśród placków. Są bardziej delikatne i bardziej puszyste niż te z mąki ryżowej. 


Składniki:
  • 140g mąki kukurydzianej
  • 150 ml mleka ryżowego/krowiego/bez laktozy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu/ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni najlepiej bez dodatku tłuszczu, lub na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)



Przepis znaleziony na tym blogu.

1 komentarz: