Czy ja wspominałam, że jestem placuszkowym żarłokiem? Jak nie, to mówię to teraz głośno, ponieważ uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i omlety na śniadanie i na pewno pokarzę Wam jeszcze nie jeden na nie przepis. Dzisiaj zapraszam na bezglutenowe placki z mąki kukurydzianej. Zdecydowanie mój faworyt wśród placków. Są bardziej delikatne i bardziej puszyste niż te z mąki ryżowej.
Składniki:
- 140g mąki kukurydzianej
- 150 ml mleka ryżowego/krowiego/bez laktozy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu/ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni najlepiej bez dodatku tłuszczu, lub na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Przepis znaleziony na tym blogu.
Pyszne placki puszyste jak omlet: )
OdpowiedzUsuń