Ostatnio mam straszną ochotę na świeże surówki z białej, młodej kapusty w różnych kombinacjach smakowych. Oczywiście najlepsze są te własnoręcznie przygotowane w domu. Surówkę robi się bardzo szybko, jest wspaniałym dodatkiem do obiadu i co najważniejsze jest bardzo zdrowa. Mniam :)
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty (w sezonie letnim młodej)
- 2 marchewki
- por
- koperek
- sól, pieprz
- kubeczek małego jogurtu/śmietany
Kapustę poszatkować, marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić drobno. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać przyprawy, jogurt i posiekany koperek, wymieszać dokładnie i odstawić na 20 - 30 minut, najlepiej do lodówki aby wszystkie smaki się "przegryzły".
Smacznego :)
Przepis znalazłam tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz