Pyszne, mięciutkie, wilgotne z chrupiącą kruszonką, idealne na weekend. Zamknięte w pojemniku długo zachowują swoją świeżość.
Składniki:
Na babeczki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklaki cukru
- 2 jajka
- 100g masła
- 230g jogurtu naturalnego
- 2/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 180g - 200g umytych truskawek
Kruszonka:
- 2,5 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masło roztopić, odstawić. Truskawki odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki.Mąkę, proszek, sodę przesiać, odstawić. W drugiej misce jajka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jogurt, aromat oraz masło, zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Na koniec wsypać truskawki, wymieszać delikatnie.
Formę do muffinek wypełnić papilotkami. Łyżką nakładać ciasto, do 3/4 ich wysokości. Przygotować kruszonkę: masło rozpuścić. Do masła dodać mąkę, cukier oraz cynamon, szybko wymieszać. Powstałą kruszonką posypać babeczki.
Babeczki piec w temp. 180-190 stopni przez około 25 minut, lub do tzw. "suchego patyczka". Wystudzone można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
mmm, muffiny z truskawkami, pyszności :)
OdpowiedzUsuń