poniedziałek, 12 maja 2014

Bezglutenowy, dietetyczny gulasz z kurczaka

Szybki, prosty, dietetyczny i bardzo smaczny obiad. Robię go, gdy nie chce mi się wymyślać czegoś skomplikowanego. Nie zawsze musi być z dodatkiem makaronu, taki gulasz będzie świetnie smakował w towarzystwie kaszy np jaglanej bądź gryczanej. Co ważne, zawsze zajadam go z dużą ilością warzyw.



Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 30 - 40g makaronu bezglutenowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek

Pierś umyć i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć delikatnie solą, pieprzem (jak ktoś lubi to również przyprawą do kurczaka), odstawić na 10 - 15 minut. Następnie na rozgrzanej patelni (lub w garnku) rozpuścić 1 łyżeczkę oleju kokosowego, wrzucić kurczaka i dusić pod przykryciem, co jakiś czas dolewając odrobinę wody. (Do smaku można podsmażyć 1 cebulę i ząbek czosnku). Dusić aż kurczak będzie miękki. Pomidory z puszki zmiksować na gładki sos, dodać łyżkę koncentratu, wymieszać i zalać nim kurczaka. Przyprawić wg uznania i dusić jeszcze ok 10 minut. 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, ułożyć na talerzu. Makaron polać przygotowanym gulaszem.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz