czwartek, 1 maja 2014

Wegetariańska pasta z fasoli

Kolejne smaczne smarowidło do chleba, tym razem w wersji na ostro. Znalazłam je na bardzo fajnym blogu, tutaj i polecam. Pasty wychodzi bardzo dużo, dla całej rodziny, więc jak to dla kogoś za dużo to polecam zmniejszyć ilość składników. 


Składniki:
  • 300g fasoli białej drobnej
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Fasolę zalać gorącą wodą i zostawić do namoczenia na 12 godzin. Po tym czasie wodę wylać a fasolę przepłukać 2, 3 razy zimną wodą, wylać. Fasolę wrzucić do garnka i zalać nową wodą, tak aby zakryła fasolę. Gotować do miękkości, odcedzić.

Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na oleju kokosowym. Do misy blendera wrzucić ugotowaną fasolę, cebulę oraz przyprawy. Zmiksować na gładką pastę.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz