Pyszne i zdrowe, do tego bardzo sycące. Doskonałe zarówno na obiad jak i kolację. Polecam!
- 1 średnia cukinia
- 2 średnie marchewki
- 1 jajko
- sól, pieprz, ostra papryka
- 2 - 3 łyżki mąki ryżowej lub gryczanej
Warzywa umyć, cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i pozostawić w naczyniu na ok 30 minut by puściła sok (można lekko posolić). Marchew oskrobać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię odsączyć z wody (gdyby marchew puściła sok to również ją odsączyć). Warzywa połączyć z jajkiem, przyprawami oraz mąką. Ma powstać gęste ciasto. Placki smażyć na rumiano z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Usmażone odsączać na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi dodatkami lub same (u mnie kremowy serek i łosoś).
Smacznego :)
Przepis znaleziony tutaj.
to już wiem co dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuń