wtorek, 27 maja 2014

Czekoladowy budyń jaglany

Pyszna alternatywa dla zwykłej jaglanki. W oryginale dodajemy czekoladę, ja wolałam ograniczyć się do kakao i tak było pysznie :)


Składniki:
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka bez laktozy/zwykłego/roślinnego
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 15 daktyli (opcjonalnie) lub inne słodzidło

Kaszę przepłukać wrzątkiem, odcedzić, następnie przepłukać zimną wodą, odcedzić. Wrzucić do rondelka, zalać wodą, mlekiem, dodać kakao i daktyle. Gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka (ok 15 minut). Zdjąć z ognia i zmiksować w blenderze na gładki budyń. Jeżeli okaże się za gęsty można dodać odrobiny mleka. Podawać z ulubionymi owocami.
Smacznego :)



Inspiracja z tego bloga.

3 komentarze:

  1. Z chęcią dodaję bloga do obserwowanych, będę podglądać, bo bardzo podobają mi się przepisy, które wrzucasz, szczególnie te z kaszą jaglaną :-)
    Zapraszam przy okazji do siebie:
    http://kuchnia-z-pasja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz, jest mi bardzo miło :)

      Usuń