Znalezione tutaj.
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- ok. 0,5 - 3/4 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżeczek soku z cytryny
- 3 łyżeczki wody
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i miksować. Dodać śmietanę, sok i skórkę z cytryny, sól a na koniec mąkę z proszkiem. Zmiksować wszystkie składniki do momentu otrzymania jednolitej masy. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartę lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok 20 - 30 minut w temp. 180 stopni.
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Polać nim ostudzone ciasto.
Smacznego :)
super blog! na pewno będę tu zaglądać ;) za ciastami cytrynowymi wprost przepadam, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo :) Miło jest usłyszeć takie słowa :)
Usuńmusi obłędnie pachnieć :) i smakować oczywiście też :)
OdpowiedzUsuńOjj tak pachniało cudnie :)
Usuń