czwartek, 29 marca 2012

Drożdżówki z serem

Pogoda nam się popsuła, chmurzy się i strasznie wieje. Niestety też się ochłodziło. Na poprawę dnia zapraszam na pyszne drożdżówki z serem wypatrzone na tym blogu, jednak zrobiłam je trochę po swojemu ;)


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka (białka zostawić)
  • 120 g cukru
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropel esencji waniliowej 
Nadzienie:
  • 500 g serka na serniki
  • 100 g cukru
  • ok. 30 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masło roztopić podgrzewając razem z pozostałym mlekiem.

Wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka oraz wanilię dodać do mąki, wszystko wymieszać. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając stopione masło z mlekiem. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i pulchne. Uformować kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Składniki na nadzienie utrzeć ze sobą.

Gdy ciasto wyrośnie, odrywać  niewielkie kawałki i formować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia. 

W każdej bułce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełniać je nadzieniem. Drożdżówki posmarować pozostałym białkiem. Piekarnik nagrzać i piec w temp. 200 st. C przez ok 15 - 20 minut do zarumienienia.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. W tego typu drożdżowkach zawsze podkichiwałam się. Najtrudniej mi się było od nich odkochać. Ale nie na zawsze. Od czasu do czasu dalej uwielbiam.
    A Twoje są takie kuszące... mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje :) To prawda były pyszne i uzależniające ;)

    OdpowiedzUsuń