Znalazłam je na tej stronie. Szczerze mówiąc nigdy o takim daniu nie słyszałam, ale postanowiłam wypróbować ten przepis i przekonać się na własnej skórze jak smakują. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale za to pracochłonne. Jak smakowały? Trochę jak pyzy z mięsem, ale mąż stwierdził, że do pyz im daleko. Smakowały jak kluski z mięsem, tak mogę je najprościej opisać. Zjedliśmy je, ale serc naszych na pewno nie podbiły.
Składniki:
Na ciasto:
- 900 g ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Na farsz:
- 150 g mięsa wieprzowego ugotowanego
- 2 jajka
- 2 cebule
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem a najlepiej zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajka, sól i mąkę i wyrobić elastyczne ciasto.
Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Jajka ugotować na twardo. Mięso zmielić w maszynce razem z jajkami i cebulą. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać na jednolitą masę. Z ciasta urywać kawałek, kształtować kulkę, którą rozwałkować, nakładać na środek farsz, zawijać i formować krokiety.
Smażyć na smalcu (ja smażyłam na oleju), na złoty kolor z obu stron. Podawać np. z sosem pieczarkowym.
Smacznego.
Ciekawe, także nigdy nie próbowałam. Myślę, że męskiej połowie bardzo by smakowało..
OdpowiedzUsuńmojej męskiej połowie tak średnio zasmakowały ;)
Usuńspróbujcie z mężem kotletów zakarpackich (pokazywałam je u siebie na blogu). Przepis też mazurski (pomimo nazwy) i idea podobna, ale farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Uwielbiamy je w rodzinie wszyscy...
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuję, ale nie mogę znaleźć przepisu...
Usuńudało się, znalazłam i zapisałam :)
Usuńto na pewno jest pyszne! mniam :)
OdpowiedzUsuń