niedziela, 4 marca 2012

Kluski śląskie z cebulką i pieczarkami

Oprócz pierogów pałam również miłością do wszelkiego rodzaju klusek: kopytek, pyz i klusek śląskich. Dzisiaj przepis na prosty ale jakże smaczny obiad złożony z kluseczek, cebuli i pieczarek, bo najprostsze rzeczy są najlepsze :)
Przepis na kluski znalazłam tutaj.


Składniki:
Na kluski:
  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • mąka ziemniaczana (1/4 części)
Dodatkowo:
  • 1 - 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • pieprz, sól

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Łyżką wyrównać powierzchnię. Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Włożyć z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto. Ulepić kulki dowolnej wielkości i w każdej z nich zrobić kciukiem wgłębienie.

W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzucać kluski. Gotować ok. 2 - 3 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone pieczarki i dusić wszystko pod przykryciem aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę. Zdjąć pokrywkę i smażyć aż woda wyparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z kluskami.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz