niedziela, 18 marca 2012

Ciasto marchewkowe z orzechami

Ostatnie dni były bardzo ciężkie, zarówno dla mnie jak i mojej rodziny, bowiem moja córka trafiła do szpitala. Nie myślałam wtedy o niczym więcej niż tylko o tym, aby wyzdrowiała. Na szczęście już wróciłyśmy do domu i możemy się cieszyć pełnią zdrowia a ja nadal spełniać się kulinarnie :) 
Dzisiaj przedstawiam ciasto marchewkowe z orzechami znalezione na tym blogu. Kiedyś już piekłam ciasto marchewkowe tyle, że z polewą serową, to jest z dodatkiem orzechów i jest również przepyszne i wilgotne. A ten zapach orzechów rozchodzący się po całym mieszkaniu podczas pieczenia jest nieziemski :)


Składniki:
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 200 g cukru
  • 150 g zmielonych orzechów ziemnych
  • 300 g startej marchewki
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodać partiami cukier i po jednym żółtku. Do ubitej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, marchewkę, orzechy, cynamon i na końcu olej. Wymieszać całość delikatnie łopatką. Przygotowane ciasto wlać do okrągłej formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec 40 minut (ja piekłam 1h bo po 40 minutach ciasto było surowe w środku). Po ostudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. ciasto wygląda pysznie! w sam raz na niedzielne popołudnie do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo zdrowia dla małej rekonwalescentki...ale w towarzystwie takiego ciasta to na pewno migiem dojdzie do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń