niedziela, 11 marca 2012

Kluski kładzione i trochę inne kotlety mielone w sosie pomidorowym

Kluski kładzione pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy robiła je mama, dlatego postanowiłam przygotować je dla swojej córki. Co do kotletów mielonych - inne bo z dodatkiem ryżu. Do tego sos pomidorowy i jest smaczny obiad :)


Składniki:
Na kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • torebka ryżu
  • kilka łyżek kaszy manny
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania
Na kluski:
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody


Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na patelni. Ryż ugotować. Do mięsa mielonego dodać jajka, cebulkę, kaszę, ryż sól, pieprz i wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i usmażyć z każdej strony.

Do dużego garnka wrzucić pomidory, dodać przyprawy, dolać wody i wszystko zmiksować na gładki sos. Dodać kotlety oraz rozgnieciony czosnek. Dusić wszystko pod przykryciem ok. 40 minut.

Mąkę i jajka wrzucić do miski. Mieszać i po trochu dodawać wody. Ciasto na kluski powinno się kleić do miski i łyżki, ale nie może być wodniste. W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli. Zanurzyć czystą łyżkę we wrzątku, następnie mały kawałek ciasta nałożyć łyżką i zanurzyć we wrzątku. W ten sposób całe ciasto podzielić na kluseczki. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z kotletem i polać sosem.
Smacznego.



1 komentarz:

  1. kotlety coś a'la gołąbki bez zawijania tylko bez kapusty :) wyglądają smacznie no i są w sosie pomidorowym... pycha!

    OdpowiedzUsuń