To ciasto podbiło serca mojej całej rodziny. Każdy zachwycał się delikatnym biszkoptem oraz przepysznym musem jabłkowym. Rolada wyszła naprawdę bardzo smaczna, polecam ją serdecznie. Znalazłam ją tutaj.
Składniki:
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 16 g cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Na nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam 1 całą)
- 16 g cukru waniliowego
Do posypania:
- cukier puder
- cynamon
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę dodając pod koniec połowę cukru (zarówno zwykłego jak i waniliowego). Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Prostokątną dużą blachę wyłożyć papierem do wypieków. Wylać ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).
Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek. Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok. 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i dusić na ogniu wraz z cukrem 15-20 minut (lub dłużej) do momentu aż kawałki jabłek zamienią się w mus. (Ja wszystko zmiksowałam na gładką masę). Doprawić do smaku cynamonem i cukrem waniliowym.
Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Tak długo się już przymierzam do zrobienia rolady i ciągle schodzi na dalszy plan.
OdpowiedzUsuńZ musem jabłkowym musi być pyszna :)
Bardzo pyszna! :)
Usuń