Taki makaron pamiętam z czasów dzieciństwa. Bardzo często moja mama robiła go w lato, gdy nie chciało jej się gotować. Makaron z twarogiem, śmietaną (lub w wersji light z jogurtem naturalnym) i cukrem to fajne i lekkie danie także dla dzieciaków. Mojej córce bardzo przypadł do gustu, mężowi zresztą też ;) Można go zajadać zarówno na śniadanie, jak i obiad lub podwieczorek.
Składniki (na oko):
- makaron np. świderki
- kostka twarogu
- śmietana lub jogurt naturalny
- łyżka cukru
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Ser rozdrobnić widelcem i ułożyć na makaronie, polać śmietaną (jogurtem), posypać cukrem i cynamonem. Można też wszystko wymieszać.
Smacznego.
uwielbiam makaron z serem zarówno na słodko jak i słono :)
OdpowiedzUsuń