wtorek, 17 września 2013

Sernik czekoladowo - śliwkowy

Ciężki, kremowy, lekko kwaskowy, po prostu pyszny, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem zmiksowanych, upieczonych śliwek i polewy czekoladowej powstałej na bazie soku z tychże owoców. Smakował każdemu, nawet mojej córce. 
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, podaję go z moimi zmianami dostosowanymi do mniejszej formy. Bardzo polecam! :)


Składniki (na okrągłą blachę 22 cm):
Spód:
  • 120g ciasteczek czekoladowych (użyłam wafelków 3x40g)
  • 50g masła
Masa serowa
  • 1 kg śliwek
  • 500g twarogu (użyłam sera wiaderkowego)
  • 200 - 250g serka mascarpone (użyłam serka Piątnicy)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka
  • 120 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200g czekolady (dałam dwie tabliczki deserowej)
Polewa
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 80g ciemnej czekolady
  • 1/4 szklanki soku ze śliwek


Śliwki umyć, osuszyć, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec owoce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć pestki, miąższ zebrać i przecedzić przez sitko. Odcedzony sok oraz sok z pieczenia połączyć ze sobą i odłożyć. Miąższ śliwkowy zmiksować na mus, odstawić.

Ciasteczka wrzucić do misy miksera i rozdrobnić na piasek. Masło rozpuścić, dodać do ciastek i ponownie zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, nadmiar papieru odciąć. Ciasteczka wysypać na spód i docisnąć do dna, wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki.

Do misy miksera wrzucić twaróg, mascarpone, cukier oraz proszek budyniowy, zmiksować. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Następnie dodać śmietanę, cynamon oraz 1 szklankę musu ze śliwek.

Do garnuszka wrzucić połamane czekolady, rozpuścić i ostudzić. Kilka łyżek masy serowej dodać do czekolady, wymieszać energicznie, następnie wlać czekoladę do reszty sera, zmiksować do połączenia się składników. 

Masę serową wylać na spód z ciasteczek, wyrównać. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez pierwsze 15 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni i piec przez 105 minut. Sernik musi być ścięty. Po upieczeniu pozostawić go jeszcze na 10 - 15 minut w ciepłym piekarniku. Powoli wyjąć sernik i pozostawić do ostudzenia. 

Przygotować polewę: do rondelka wlać śmietanę, sok ze śliwek oraz cukier, zagotować, zdjąć z ognia następnie dodawać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę wyłożyć na sernik, rozprowadzić równo po jego powierzchni. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 

Smacznego :) 



 

4 komentarze: