niedziela, 10 listopada 2013

Maślana babka z miodem i wanilią

Jedna z moich ulubionych babek, prosta w przygotowaniu, maślana, z wyczuwalną nutą wanilii i miodu, miękka i lekko wilgotna, bardzo smaczna do kawki lub kubka mleka. Polecam :)
Źródło przepisu klik klik.


Składniki:
  • 225g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru (dałam 1 szklankę)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżki miodu (użyłam prawdziwego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 16g cukru waniliowego


Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując (masa może się zważyć). Dodać miód, skórkę z cytrynową oraz cukier waniliowy, zmiksować. W drugiej misce przesiać mąkę wraz z proszkiem, sodą i solą. Połączyć z masą maślaną. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać ciasto. Babkę piec w temp. 180 stopni przez 60 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko, co maślane! A do tego z miodem, delicje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń