środa, 6 listopada 2013

Zupa fasolowa

Klasyczna zupa fasolowa, pyszna i rozgrzewająca w chłodne popołudnia.


Składniki:
  • kawałek mięsa/ kości/żeberek wieprzowych
  • włoszczyzna: kilka marchewek, korzeń pietruszki, por, seler
  • kilka ziemniaków
  • 400g suchej fasoli Jaś lub 2 puszki fasoli w zalewie
  • 150g wędzonego boczku
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie


Dzień wcześniej suchą fasolę zalać wodą i pozostawić do namoczenia najlepiej przez całą noc.

Do dużego garnka wrzucić kości, obraną włoszczyznę, zalać zimną wodą i wstawić na gaz. Gotować pod przykryciem i na małym ogniu przez godzinę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.

Cebulę obrać, pokroić drobno, czosnek też pokroić lub przecisnąć. Patelnię rozgrzać, wrzucić pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę, smażyć aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dodać cebulę wraz z czosnkiem. Smażyć aż cebula będzie miękka i lekko złocista. Z garnka wyjąć włoszczyznę oraz kości (jeżeli gotowało się na mięsie, można je obrać i dodać do zupy), pozostawić tylko marchewkę.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ostygniętą marchew również pokroić. Fasolę odcedzić i wraz z ziemniakami oraz cebulą z boczkiem, dodać do wywaru, gotować 10 minut, następnie dodać marchew. Zupę przyprawić do smaku, gotować do miękkości ziemniaków i fasoli.
Smacznego :)


4 komentarze:

  1. mój postrach z dzieciństwa, dopiero jak byłam dorosła to przekonałam się do tej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moją zmorą była zupa jarzynowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłabym taka zupkę :)
    Piękna córeczka :)

    OdpowiedzUsuń