piątek, 4 lipca 2014

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Pyszne, mięciutkie, wilgotne z chrupiącą kruszonką, idealne na weekend. Zamknięte w pojemniku długo zachowują swoją świeżość.


Składniki:
Na babeczki:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklaki cukru
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 230g jogurtu naturalnego
  • 2/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 180g - 200g umytych truskawek
Kruszonka:
  • 2,5 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Masło roztopić, odstawić. Truskawki odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki.Mąkę, proszek, sodę przesiać, odstawić. W drugiej misce jajka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jogurt, aromat oraz masło, zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Na koniec wsypać truskawki, wymieszać delikatnie. 

Formę do muffinek wypełnić papilotkami. Łyżką nakładać ciasto, do 3/4 ich wysokości. Przygotować kruszonkę: masło rozpuścić. Do masła dodać mąkę, cukier oraz cynamon, szybko wymieszać. Powstałą kruszonką posypać babeczki. 

Babeczki piec w temp. 180-190 stopni przez około 25 minut, lub do tzw. "suchego patyczka". Wystudzone można posypać cukrem pudrem. 
Smacznego :)



1 komentarz: