wtorek, 29 lipca 2014

Tort malinowy z musem czekoladowym

Obłędnie pyszne ciasto: kakaowy biszkopt, malinowa galaretka i lekki czekoladowy mus, to coś co zadowoli podniebienie każdego łasucha ;) Bardzo polecam!


Składniki:
Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa malinowa:
  • 500g świeżych lub mrożonych malin
  • 150 ml wody
  • 1 galaretka malinowa
Mus czekoladowy:
  • 660 ml śmietany 30% (dwa duże opakowania)
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 2 fixy do śmietany

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę przez około 5 minut. Do jajek dodać olej, zmiksować, następnie przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę (u mnie 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) i wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia.

Maliny przesypać do garnuszka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut aż maliny się rozpadną. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, wymieszać szybko aby nie porobiły się grudki, odstawić do ostudzenia i stężenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wsypać fixy. Ostudzoną czekoladę wlać do śmietany i zmiksować do połączenia się składników. Czekolada nie może być za gorąca ponieważ śmietana się zważy, musi być lekko chłodna i nadal płynna. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Z blatu kakaowego zdjąć papier, blat ponownie wstawić do tortownicy i zapiąć obręcz. Wylać tężejący mus, następnie wstawić tortownicę do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć tortownicę z lodówki i na schłodzony mus malinowy wyłożyć mus czekoladowy, wyrównać delikatnie, ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem nożykiem delikatnie odkroić ciasto od brzegów tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz.
Smacznego :)





Źródło przepisu: tutaj

6 komentarzy: