poniedziałek, 5 marca 2012

Żytnie ciasto z jabłkami

To ciasto to wynik eksperymentu. Miałam w domu mąkę żytnią i byłam ciekawa co się stanie jak użyję jej do takiego wypieku. Ciasto wyszło smaczne ale trochę za suche, możliwe, że to wina zbyt małej ilości mleka. Następnym razem dam go więcej. 
Bazowałam na tym przepisie.


Składniki:
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 250 g mąki żytniej
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mleka (ale polecam dać więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu


Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski i wymieszać z łyżką cynamonu. Odstawić na ok 15 minut. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać na zmianę z mlekiem do masy jajecznej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Wmieszać delikatnie co ciasta. Na sam koniec wrzucić owoce i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temp.175 stopni przez ok 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.


9 komentarzy:

  1. bardzo fajna alternatywa tradycyjnej szarlotki (;
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) również pozdrawiam

      Usuń
  2. za długo musiałaś piec, proporcje wydają się być okej :)
    Musi być pyszne :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pyszne :) Dziękuję za radę :)

      Usuń
  3. fajne to ciacho, właśnie mam trochę żytniej na zbyciu, więc zapamiętam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie;) Akurat mam mąkę żytnią na stanie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie poszukuję jakiegoś przepisu wyłącznie z mąki żytniej. Jutro wypróbuję, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie dlatego suchawe wyszło, bo płaska forma, a nie keksówka:P Moja skromna interpretacja. Ja zrobiłam takie przedwczoraj: http://mowia-weki.blogspot.com/2012/04/ciasto-zytnie-z-jabkiem-bananem.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie poszukuję jakiegoś przepisu wyłącznie z mąki żytniej.

    OdpowiedzUsuń