czwartek, 16 maja 2013

Sernik cytrynowy

To już mój drugi sernik o smaku cytrynowym (poprzedni tutaj). Tym razem zrobiłam go na spodzie z ciasteczek, wierzch jest jedynie oprószony cukrem pudrem, natomiast do środka jest dodany ziemniak, tak właśnie on! Ale nie bójcie się, nie jest on wyczuwalny. Serniczek wyszedł bardzo delikatny, kremowy i lekko cytrynowy. Pyszny!
Przepis znalazłam tutaj.


Składniki:
Spód:
  • 200g herbatników
  • 100g masła
Masa serowa:
  • 600g twarogu
  • 200g cukru
  • 250g - 300g ugotowanych ziemniaków
  • 150g masła/margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżki budyniu np waniliowego lub śmietankowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia


Składniki na spód wrzucić do misy miksera i zmiksować na masę o strukturze mokrego piasku. Dno tortownicy (u mnie 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, wsypać masę ciasteczkową i równomiernie rozłożyć dociskając do dna formy. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 160 st. przez 10 minut.

Białka oddzielić od żółtek. Do misy miksera wrzucić ziemniaki, pokrojone masło, żółtka oraz cukier, zmiksować dokładnie aby nie było grudek. Następnie dodać twaróg, skórkę oraz sok z cytryn i 2 łyżki budyniu. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Masę serową wylać na przestudzony spód. 

Na spód piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Sernik piec w temp. 160 st. przez 50 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu sernik ostudzić, następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz