poniedziałek, 11 listopada 2013

Pudding ryżowy z ciastkami i prażonymi jabłkami

Dawno nie robiłam żadnego deseru dla mojej rodzinki (nie licząc ciast), więc tym razem postanowiłam przygotować coś prostego, ze składników, które miałam w domu. Na dodatek chciałam udowodnić mężowi, że ryż jest naprawdę smaczny i można go użyć na wiele sposobów.


Składniki (na 3 porcje w słoiczkach nutelli):
Pudding:
  • kilka ciasteczek owsianych (mogą być też pełnoziarniste lub zwykłe herbatniki)
  • 150g ryżu białego
  • 400 - 500 ml mleka
  • 60g cukru
  • 1 łyżka budyniu w proszku (śmietankowy lub waniliowy)
  • szczypta soli
Mus jabłkowy:
  • 4 średnie jabłka
  • szczypta cynamonu
  • sok z cytryny
  • cukier (opcjonalnie, ja wolę kwaśny mus)
  • migdały do dekoracji


Ryż wrzucić do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Po 5 minutach gotowania dokładnie odcedzić. Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka wlać do garnuszka, dodać ryż, sól i cukier. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem przez 20 - 30 minut, sprawdzając co jakiś czas czy ryż nie przykleja się do garnka, lub czy nie powstał kożuch. Pozostałe mleko wymieszać  z budyniem. Wlać do ryżu i gotować ok 5 minut, cały czas mieszając aż ryż wchłonie cały płyn i zgęstnieje.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Wrzucić do garnuszka, dodać sok z cytryny i prażyć na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, wsypać cynamon i jak ktoś chce to również cukier. Smażyć aż cały płyn wyparuje.

Ciastka pokruszyć w malakserze lub np. za pomocą wałka. Do szklanek, filiżanek lub tak jak ja słoiczków po nutelli, ułożyć warstwę ciastek, na to wyłożyć pudding a na wierzch jabłka. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, udekorować nimi deser. 

Pudding można wstawić do lodówki i podawać schłodzony (wtedy będzie bardziej ścisły) lub podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.
Smacznego :) 



1 komentarz: