niedziela, 8 grudnia 2013

Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami włoskimi

Ostatnio dużo się u mnie dzieje, jakieś choróbska się do nas przypałętały, ciągle nie miałam czasu, aby usiąść i spokojnie coś tutaj napisać. Teraz muszę nadrobić zaległości ;)

Dzisiaj zapraszam na pyszne, aromatyczne muffinki bananowe z kawałkami czekolady i orzechów. Są bardzo smaczne i bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Polecam :)
Przepis znalazłam tutaj.


Składniki:
  • 300g dojrzałych bananów
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 280g mąki pszennej
  • 125 ml oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60g posiekanej czekolady
  • 50g posiekanych orzechów włoskich

Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem na papkę. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać olej, zmiksować. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać do masy jajecznej wraz z rozgniecionymi banami, zmiksować. Następnie wsypać orzechy oraz czekoladę, wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wlewać ciasto do 3/4 wysokości. Babeczki piec w temp. 200 st. przez ok 20 minut (do suchego patyczka). Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz