wtorek, 10 grudnia 2013

Ciasto kokosowe

Czasami tak mam, że jak coś mi się zachce, to będę chodzić i marudzić i szukać danego smaku. Tak było i tym razem, zachciało mi się czegoś kokosowego, poszperałam w internecie i znalazłam prosty i szybki przepis na ciasto kokosowe. Od siebie dodałam polewę z białej czekolady, śmietany z dodatkiem wiórków. Wyszło bardzo puszyste i mięciutkie ciasto o intensywnym smaku i zapachu kokosa.
Inspiracje znalazłam tutaj.


Składniki:
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wiórków kokosa
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (dałam 1/2 szklanki)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 200 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 100g białej czekolady
  • 100g wiórków kokosa
  • 1 fix do śmietany

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier zwykły i waniliowy, ubijać dalej aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, zmiksować. Następnie przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko i wiórki, wymieszać delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przelać do keksówki lub tak jak ja do tortownicy (u mnie średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 minut w temp. 180st. do suchego patyczka. Upieczone ostudzić.

Czekoladę rozpuścić na parze (miskę z czekoladą postawić na garnku z gotującą się wodą), odstawić. Śmietanę ubić na sztywno z fixem, dodać czekoladę i wiórki, wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto.
Smacznego :)


4 komentarze:

  1. wygląda pysznie, :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie piekę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszlo super. Wersja bez polewy tez dziala. Wszyscy prosza o przepis. Odsylam do strony :)

    OdpowiedzUsuń