sobota, 14 grudnia 2013

Babka cynamonowa

Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu babka, która pasuje nie tylko na co dzień do kawki ale również świetnie będzie wyglądać na wigilijnym stole. Ale i tak najfajniejszy jest ten cynamonowy środek :)
Znaleziona tutaj.


Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła/margaryny
Dodatkowo:
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane mąki, budyń oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Masło rozpuścić, chwilę przestudzić i dodać do ciasta, wymieszać. Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Cynamon i cukier wymieszać ze sobą w osobnym naczyniu.

1/3 część ciasta wlać do formy i posypać cukrem z cynamonem. Na to wlać kolejną część ciasta i ponownie posypać mieszanką. Postępować tak do wyczerpania składników. Babę piec w temp. 170 stopni przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)  



1 komentarz: