wtorek, 13 stycznia 2015

Tort czekoladowy z kremem i dżemem malinowym

Dzisiaj przedstawiam tort, który zrobiłam na 5 urodziny córki. 
Jet dość łatwy w wykonaniu, biszkopt nie jest klasyczny, nie trzeba oddzielnie ubijać białek, masa do przełożenia jest również szybka w wykonaniu wystarczy zmiksować ze sobą 3 składniki. Moim gościom tort bardzo smakował i z chęcią prosili o jeszcze jeden kawałek a córka była bardzo szczęśliwa :)


Składniki:
Blaty: (przepis tutaj )
  • 5 jajek
  • 140g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 4 łyżki oleju
Krem:
  • 250g masła
  • 200g cukru pudru
  • 650g serka kremowego typu philadelphia (użyłam serka Twój Smak)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przełożenie:
  • dżem malinowy (polecam z Lidla)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny do nasączenia blatów
Dodatkowo:
  • wiórki czekoladowe do obłożenia tortu
  • kolorowa posypka
  • polewa czekoladowa: 75g czekolady deserowej i 35g masła


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę. Miksować aż masa podwoi swoją objętość. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać olej, wymieszać wszystko delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Tortownicę (u mnie 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 170 stopni przez 30 do 40 minut. Przestudzić. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty.

Do miski wrzucić posiekane miękkie masło i wsypać cukier, ucierać aż powstanie gładka, puszysta masa. Następnie dodać serek oraz ekstrakt i ponownie zmiksować do powstania sztywnego kremu. Nie miksować zbyt długo by krem się nie rozwarstwił. Odstawić do lodówki.

Pierwszy z blatów ułożyć na paterze, nasączyć go wodą z cytryną, posmarować dżemem malinowym, na to wyłożyć porcję kremu, wyrównać. Przykryć drugim blatem, ponownie go nasączyć, posmarować dżemem oraz porcją kremu, przykryć trzecim krążkiem ciasta, nasączyć go wodą. Boki tortu równo pokryć resztą kremu a następnie obsypać je wiórkami czekoladowymi lekko dociskając do tortu. Odstawić na chwilę do lodówki.

W garnku umieścić czekoladę oraz masło, rozpuścić aż powstanie gładka polewa. Gotową polać wierzch ciasta a następnie obsypać kolorową posypką. Ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia.
Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Super tort, też byłabym szczęśliwa gdyby mi ktoś taki upichcił hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, też bym była zachwycona :)
    Najlepsze życzenia dla jubilatki :)

    OdpowiedzUsuń