sobota, 10 marca 2012

Ciasto cytrynowe

Lekko wilgotne, mocno cytrynowe. Uwielbiam je! Rodzina dosłownie rzuciła się na nie i wyjadła do ostatniego okruszka ;) Polecam
Znalezione tutaj.


Składniki:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 
  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
Na lukier:
  • ok. 0,5 - 3/4  szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżeczek soku z cytryny
  • 3 łyżeczki wody

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i miksować. Dodać śmietanę, sok i skórkę z cytryny, sól a na koniec mąkę z proszkiem. Zmiksować wszystkie składniki do momentu otrzymania jednolitej masy. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartę lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok 20 - 30 minut w temp. 180 stopni.

Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Polać nim ostudzone ciasto. 
Smacznego :)


4 komentarze:

  1. super blog! na pewno będę tu zaglądać ;) za ciastami cytrynowymi wprost przepadam, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo :) Miło jest usłyszeć takie słowa :)

      Usuń
  2. musi obłędnie pachnieć :) i smakować oczywiście też :)

    OdpowiedzUsuń