czwartek, 13 czerwca 2013

Naleśniki z serem i brzoskwiniami

Pomysł na słodkie naleśniki dla rodzinki. Użyłam brzoskwiń z puszki, ale można oczywiście użyć świeżych jak i innych owoców.


Składniki:
Ciasto:
  • 300g mąki
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 0,5 szklanki zalewy z brzoskwiń (lub 0,5 szklanki ciepłej wody)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 - 3 łyżki oleju
Nadzienie:
  • brzoskwinie z puszki (lub świeże)
  • 400g twarogu
  • cukier puder (opcjonalnie)


Brzoskwinie odsączyć z zalewy (zalewy nie wylewać), pokroić na małe kawałki.
Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać pozostałe składniki, czyli mleko, jajka oraz olej. Wszystko zmiksować powoli wlewając zalewę bądź wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto wymieszać, jeżeli będzie za gęste dodać trochę wody. Naleśniki smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni najlepiej bez oleju (patelnię można lekko posmarować kroplą oleju).

Twaróg rozgnieść widelcem, zmielić bądź zmiksować z cukrem, dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać.

Każdego naleśnika smarować przygotowanym nadzieniem, zawijać w krokieta lub trójkąt. Podsmażyć na patelni. Podawać posypane cukrem pudrem lub innymi dodatkami.
Smacznego :)  



2 komentarze:

  1. Cudowne połączenie smaków :) Rodzinka pewnie była zadowolona ;D

    OdpowiedzUsuń