czwartek, 18 lipca 2013

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Pychaaa, pychaa :D


Składniki (przepis z tego bloga):
  • 160 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • sok z 1 cytryny i skórka otarta z 1 cytryny
  • 600g jogurtu greckiego
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600 - 700g dowolnych owoców (użyłam truskawek)

W jednej misce przesiać mąkę z sodą. W drugiej zmiksować ze sobą jajko, cukier, jogurt, sok oraz skórkę. Dodać przesianą mąkę z sodą, wymieszać. Ciasto wychodzi bardzo gęste. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać truskawki (moje podczas pieczenia powpadały do środka). Piec w temp. 160 st. przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



1 komentarz: