środa, 31 lipca 2013

Sernik z musem malinowym

Ten wspaniały serniczek przygotowałam z okazji imienin mojej babci. W oryginale mus jest przygotowany z truskawek, ale te się już skończyły (a nie chciałam używać mrożonych), więc kupiłam maliny i po ich zmiksowaniu musiałam przecedzić je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sernik zasmakował każdemu, był bardzo delikatny, kremowy rozpływający się w ustach. Każdy z gości zgodnie twierdził, że to najlepszy sernik jaki w życiu jedli. Bardzo polecam! :)


Składniki:
Na spód:
  • 200g herbatników
  • 100g masła
Masa serowa:
  • 800g twarogu na serniki
  • 200g sera mascarpone (dałam jogurt grecki)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 60g budyniu w proszku (śmietankowego)
  • 3 duże jajka
Mus malinowy
  • 450 - 500g malin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 10g żelatyny (1 łyżka)
Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru


Herbatniki zmiksować na piasek, dodać masło i zmiksować na lepką masę. Dno tortownicy (u mnie 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, odkroić nadmiar papieru. Masę ciasteczkową wysypać na spód, wyrównać i mocno uklepać, wstawić do lodówki.

Do misy miksera włożyć ser, jogurt (mascarpone), cukier oraz budyń. Zmiksować ze sobą na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksować na małych obrotach. Masę serową wylać na spód z ciastek, wyrównać. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni i piec kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie. Gotowy sernik wyjąć i ostudzić.

Maliny zmiksować z sokiem z cytryny i cukrami. Przecedzić przez sitko by pozbyć się pestek. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, wymieszać a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu malinowego, wymieszać a następnie wlać do reszty musu, wymieszać, odstawić.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami.Wlać do niej mus, zmiksować na małych obrotach miksera. Powstały krem wyłożyć na sernik, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego :)

    


3 komentarze:

  1. Wspaniały i pyszny z pewnością pomysł ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, a do tego puszysty mus, to lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń