wtorek, 27 sierpnia 2013

Szarlotka na mlecznym spodzie

Szarlotki uwielbiam, ale chyba to już każdy wie. Przepis na tą znalazłam tutaj i bardzo serdecznie polecam! Pycha!


Składniki:
Ciasto:
  • 400g mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 16g cukru waniliowego
  • 3 - 4 łyżki mleka
  • 160g masła
Nadzienie:
  • 3kg jabłek (u mnie kwaśne)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 40g masła (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • łyżeczka soku z cytryny

Jabłka obrać, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka, dodać cukry, wodę, cynamon, masło, prażyć pod przykryciem na małym ogniu. Po 10 - 15 minut zdjąć pokrywkę i dalej smażyć co jakiś czas mieszając, aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane a woda odparuje. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszać by nie porobiły się grudki, odstawić do ostudzenia.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie, równe części. Jedną część rozwałkować na wielkość blaszki, wyłożyć na spód, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180 stopni.

Po tym czasie ciasto wyjąć i wyłożyć na nie nadzienie z jabłek, wyrównać. Drugą część ciasta również rozwałkować na wielkość blaszki, delikatnie przenieść i ułożyć na jabłkach. Ciasto ponakłuwać i ponownie wstawić do piekarnika i piec 30 - 35 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić.

Składniki na lukier utrzeć ze sobą i polać szarlotkę. 
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Fantastycznie się prezentuje :) Cieszę się że smakuje. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była przepyszna, dziękuję bardzo :)

      Usuń