niedziela, 1 września 2013

Proste ciasto ze śliwkami

Bardzo proste i szybkie ciasto na poobiedni deser, wspaniałe do szklanki mleka, kawki lub herbatki. W oryginale z malinami ja dodałam śliwki. Ciasto bardzo ładnie rośnie i jest pulchniutkie dzięki ubitym białkom. Polecam bardzo zwłaszcza komuś kto dopiero zaczyna piec.


Składniki: (źródło tutaj z moimi zmianami)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 16g cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 i 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 300 - 400g śliwek


Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Żółtka oddzielić od białek. W jednej misce zmiksować ze sobą żółtka, cukry, mleko, olej i skórkę. Wsypać mąkę, wymieszać. Biała ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie najlepiej drewnianą łyżką wmieszać do ciasta.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto, śliwki ułożyć dość gęsto. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez ok. godzinę, do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



9 komentarzy:

  1. Takie ciasta lubię najbardziej, oczywiście poza sernikami :) Zawsze wychodzą i są przepyszne do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie, aż szkoda jeść :)
    moje ciasta tak nigdy nie wyglądają :P

    http://pretty-perfection.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lata praktyki :P

      Rodzinka nie miała skrupułów i zjadła ciasto nie pozostawiając mi nawet okruszków ;)

      Usuń
  3. Pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakowało - zgaduję :D U mnie czasami wygląd wizualny zachęca, ale to czasami :D


    Kilka pytań bez odpowiedzi, kilka pragnień i nadziei. Jak każdego obracającego się w sferze 'obsesja jedzenia'? A co ty sądzisz na ten temat? --> dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. za bardzo przypieczone jak na mój gust

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś właśnie zrobiłam to ciasto, ale z rabarbarem... Pycha:)
    Elu, inspirujesz mnie do kuchennego działania:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, bardzo, bardzo dziękuję za tak miły komentarz :)
      Wypieki to moja pasja i wkładam w nie dużo serca ;)

      Usuń
  6. To ciasto jest super! Od dawna szukałam prostego przepisu na "olejowe" ciasto z owocami - zawsze wychodzi i super smakuje. Kiedyś przerobiłam troszkę ten przepis i zamiast mleka dałam 1/2 szklanki wody i 3/4 szklanki oleju. Piekę zwykle ok. 50 min, ale to zależy od piekarnika. Wychodzi jeszcze bardziej puszyste. POLECAM! Dziękuję za przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń