wtorek, 25 marca 2014

Bananowe placki z kaszy jaglanej

Przygotowuje się je dosłownie w 5 minut (nie licząc gotowania kaszy, ale to można zrobić dzień wcześniej), są delikatne, rozpływają się w ustach, pyszne na śniadanko lub jako przekąska. Podawałam je z moim ulubionym serkiem Bieluchem oraz plasterkami banana. Pyszne, pożywne a na dodatek dietetyczne! Polecam :)


Składniki (mi wyszło 8 niewielkich placuszków):
  • 1 jajko
  • 1/2 banana
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • do dekoracji ulubione owoce, serek

3 łyżki suchej kaszy jaglanej ugotować w 3/4 szklance wody, do całkowitego wchłonięcia płynu. Gotową kaszę, jajko, 1/2 banana oraz łyżeczkę siemienia zmiksować na gładkie ciasto. Będzie rzadkie, nie należy się przejmować. Placki smażyć po kilka minut na każdej stronie (1 łyżka ciasta to 1 placek), na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Podawać posmarowane serkiem i z drugą połową banana bądź innymi owocami.
Smacznego :)



Przepis pochodzi z tej strony.

3 komentarze:

  1. Super przepis. Wyszły idealne ;) Na wierzchu serek waniliowy pasuje idealnie. Jutro test z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń