piątek, 7 marca 2014

Pudding z maszy manny z truskawkami

Pyszny zarówno na śniadanie jak i deser po obiedzie. Zrobiłam go dla moich dwóch łasuchów i każdy z nich zjadł swoją porcję ze smakiem, opróżniając miseczki do końca. Polecam :)


Składniki:
Pudding:
  • 400 ml mleka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 60g kaszy manny
Sos:
  • 200g truskawek (miałam mrożone)
  • 2 - 4 łyżeczki cukru

Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier i cukier waniliowy. Postawić na małym ogniu i podgrzewać co jakiś czas mieszając. Gdy mleko zacznie wrzeć wsypać kaszę i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż kaszka zgęstnieje. Gotowy pudding przelać do miseczek lub pucharków, odstawić.

Mrożone truskawki wsypać do rondelka, dodać cukier i smażyć chwilę aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Następnie zmiksować je na gładki sos. Pudding polać sosem, podawać ciepły lub schłodzony.
Smacznego :)



Przepis znaleziony w gazetce "Palce lizać".

2 komentarze:

  1. Mmm super deserek. Truskawki już od daawna za mną chodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak prosto, a tak smacznie!

    OdpowiedzUsuń