środa, 7 maja 2014

Jogurtowa jaglanka z sosem malinowym (bezglutenowa)

Przeważnie na śniadania jadłam owsiankę, ale od niedawna postanowiłam spróbować zrobić jaglankę. Moje pierwsze podejście było takie sobie, ponieważ można było wyczuć goryczkę. Poczytałam trochę jak należy się jej pozbyć i udało się! Teraz jaglanka to moje ulubione śniadanie a że śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek w ciągu dnia, celebruję go z należytym szacunkiem ;) Dzisiaj przedstawiam jaglankę z dodatkiem jogurtu i sosu malinowego, pycha!


Składniki na 1 porcję:
Jaglanka:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka bez laktozy/normalnego/roślinnego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Sos:
  • 200g malin (u mnie mrożone)
  • 1 łyżka ksylitolu bądź miodu (można dać więcej)

Suchą kaszę zmielić na mąkę (jeżeli nie chcemy nie musimy tego robić). Zalać ją wrzącą wodą, przepłukać, odcedzić, następnie zalać zimną wodą, ponownie przepłukać i odcedzić. Wrzucić do garnuszka, zalać wodą, mlekiem, dodać łyżkę wiórków i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Co jakiś czas mieszać bo może robić się kożuch. Gdy kasza całkowicie wchłonie płyn i zgęstnieje, zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Wymieszać z jogurtem naturalnym i przelać do miseczki.

Maliny wrzucić do rondelka, dodać łyżkę cukru i podgrzewać aż maliny puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować na gładki sos i przecedzić przez sitko aby pozbyć się pestek ( ja nie mogłam się już doczekać aż ją zjem więc nie przecedzałam ;)). Odcedzony sos dodać do jaglanki.
Smacznego :) 



Pomysł na jaglankę wypatrzyłam tutaj.

4 komentarze: