wtorek, 27 maja 2014

Tort kokosowo truskawkowy na kakawoym biszkopcie

Ten tort jest przepyszny, chyba najlepszy jaki do tej pory upiekłam. Delikatny krem kokosowy na bazie śmietany, mleka kokosowego i mascarpone doskonale komponuje się z dżemem truskawkowym i biszkoptem kakaowym. Istne niebo w gębie. Polecam bardzo!


Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
Krem kokosowy:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego (tylko gęsta część)
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
  • 200g serka mascarpone (lub np. Twój Smak)
Nasączenie:
  • woda kokosowe wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • świeże truskawki do dekoracji
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka po każdym dokładnie miksując. Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Tortownicę (u mnie 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), przelać ciasto, wyrównać. Biszkopt piec w temp. 160 - 170 stopni przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gorące upuścić na podłogę z wysokości ok 60 cm. Odstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać 4 łyżkami wody, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie postawić na malutkim ogniu i cały czas mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Śmietanę wlać do misy miksera, dodać cukier puder i ubić na sztywną bitą śmietanę, uważając by jej nie przebić. Następnie dodać serek mascarpone, gęste mleczko kokosowe oraz wiórki. Zmiksować krótko do połączenia się składników.

Do ostudzonej żelatyny dodać łyżkę masy kokosowej, wymieszać. Taką "zaprawioną" żelatynę wlać do kremu kokosowego i zmiksować. Naczynie z kremem odstawić do lodówki na ok 30 minut do stężenia.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy z nich ułożyć na paterze. Naponczować go wodą kokosową, posmarować go połową słoiczka dżemu, na to wyłożyć grubą warstwę kremu (ok 1/4 całości). Przykryć kolejnym blatem, ponownie naponczować, wysmarować dżemem oraz kremem. Przykryć ostatnim blatem, naponczować, boki oraz wierzch wysmarować pozostałym kremem, obsypać wiórkami kokosowymi, udekorować świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)



Inspirowałam się tym przepisem.

1 komentarz: