sobota, 3 marca 2012

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym

To ciasto podbiło serca mojej całej rodziny. Każdy zachwycał się delikatnym biszkoptem oraz przepysznym musem jabłkowym. Rolada wyszła naprawdę bardzo smaczna, polecam ją serdecznie. Znalazłam ją tutaj.


Składniki:
Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Na nadzienie:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam 1 całą)
  • 16 g cukru waniliowego
Do posypania:
  • cukier puder
  • cynamon


Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę dodając pod koniec połowę cukru (zarówno zwykłego jak i waniliowego). Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką. 

Prostokątną dużą blachę wyłożyć papierem do wypieków. Wylać ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).

Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek.  Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok. 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i dusić na ogniu wraz z cukrem 15-20 minut (lub dłużej) do momentu aż kawałki jabłek zamienią się w mus. (Ja wszystko zmiksowałam na gładką masę). Doprawić do smaku cynamonem i cukrem waniliowym.
Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym  i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Tak długo się już przymierzam do zrobienia rolady i ciągle schodzi na dalszy plan.
    Z musem jabłkowym musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń