środa, 29 lutego 2012

Zupa serowa

Wypatrzona na tym blogu, ale lekko zmodyfikowałam przepis. Smaczna, mocno serowa, gęsta ale do moich ulubionych raczej należeć nie będzie bo jak dla mnie jest za ciężka. Natomiast mężowi posmakowała.


Składniki:
  • 1 duża cebula
  • włoszczyzna
  • 2,5 litra wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 180 g śmietany 18 %
  • 150 g sera topionego
  • 300 g sera żółtego
  • pieprz, sól, curry, gałka muszkatołowa
  • 8 dużych ziemniaków

Wodę wlać do dużego garnka, wrzucić kostki rosołowe oraz włoszczyznę, zagotować. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić byle jak i wrzucić do garnka. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyjąć z wywaru włoszczyznę, następnie ziemniaki i cebulę zmiksować wraz z rosołem. Doprawić śmietaną. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ser i dodać do zupy. Serek topiony pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Doprawić przyprawami. Gotować do czasu aż ser się rozpuści.
Smacznego. 


1 komentarz: